I min tidlige barndom var der en lille hyggelig og lidt magisk butik i min by. En lille hobby butik som lå inde i en lille gård. At være derinde var noget af det bedste jeg vidste. Alle de mange ting og den specielle duft, dét var magi for mig. Jeg kom rigtig meget hos dem, for de havde nemlig en kæmpe stor reol med model byggesæt. Jeg var helt vild fascineret af alle de modeller og mit første køb, var et Boeing 747 fly.

Tiden gik, og der kom flere og flere fly til samlingen. Men det var ikke nok. De havde nemlig en helt speciel model, som fangede mig 110%. The ship of Dreams ‘R.M.S. TITANIC’ i størrelse 1:350 dvs. Ca 77cm langt på opsats og med fint navneskilt til.

Jeg sparede og sparede og endelig var der penge til at købe den. En glæde der er helt ubeskrivelig, spredte sig i min krop og varede i flere uger. Æsken fik lov til at stå i noget tid, for jeg var alt for nervøs til at begynde på den. Endelig kom dagen, hvor jeg fik taget mod til mig og jeg fik begyndt at samle. Men da jeg kom til det punkt, hvor alle snore skulle påsættes, gik jeg i stå. Jeg har stadig modellen stående, i kassen, ovenpå et skab og jeg er endnu ikke kommet videre selvom der nok er gået 20 år. Pinligt, flovt, ja jeg ved det godt, men sådan er realiteten.

Interessen er dog ikke væk, tværtimod, for jeg kan sidde i flere timer og kigge på andres modeller. Nyde synet af deres samlinger og selv være inde og kigge på nye modeller. Og interessen er ikke længere på fly, men på skibe. Og det er ikke bare skibe generelt, men specielle skibe som på den ene eller anden måde har en betydning for mig.

Søsterskibene R.M.S. Olympic, R.M.S. Titanic og H.M.H.S. Britannic.
Hospitalskibet M/S Jutlandia.
Hjuldamperen/Fjordbåden Helene.
Aarø færgen.
Bornholms færgen M/F Poul Anker.
Storebælts færgen M/F Dronning Ingrid.
S/S Martha.
DFDS Dana Anglia.
M/S Scandinavian Star.

I min søgning på modelskibe, mest Titanic, har jeg fundet utrolig mange forskellige udgaver, men de fleste af dem er i plastik. De er tilgengæld også forholdsvis billige, men på den anden side, så er det også nogle som man har set igen og igen. Så faldt jeg over Billing boats, som er fra min hjemby. De laver skibe i træ og metaller. Se det var jo lidt mere interessant, men også væsentlig dyrere. Og så er der jo alle de forskellige størrelser, men jeg tænker at de nok skal være i 1:400 eller der omkring. Ellers vil de store skibe blive pænt store og tage meget plads.

Samlesæt i plastik.
Samlesæt i træ.

Det vil på alle måder være noget pænere i træ og metal frem for plastik. Men det kommer til at tage sin tid. Og desuden, så er det ikke ligefrem alle skibene som er lavet som modelskibe, så skal drømmen gå helt i opfyldelse, skal der nok producere materialer selv og samles efter skibenes grundtegninger. Det er noget mere indviklet og større projekt, end blot at samle et samlesæt.

Hvis man endelig skulle gå i gang med sådanne projekter, så er det også næsten en selvfølge, at de kommer til sin ret i en udstillingsmontre, så de ikke bliver tildækket af skidt og støv. Og så begynder man at tænke på mulige montre som kan bruges, men igen, hvis der skal stå flere i ét ‘skab’, er der jo brug for at der er lys ned på hver model.

Og fra, at en barndoms drøm om en plastik model, kan udvides til træmodeller i montre, er blot et bevis på hvordan vi udvikler os som menneske og finder en passion. Spørgsmålet er bare om man tør følge sin passion. Mine drømme om at have sådanne modeller stående vil med garanti udvikle sig endnu mere inden jeg overhovedet kommer igang.

Share This: