Guden

Guden

Heksenes gud er den ældgamle jagt- og frugtbarhedsgud, den Hornede gud. Han er herren over skoven, flokkene, engene og selvfølgelig skoven. Denne vej igennem er han også herren over liv og giveren af livet. Men lige som Gudinden, er han tosidig. For han er også den, som tager livet, og dermed herre over døden og genopstandelsen. Han er ikke kun Jægeren, men også den Jagede. Han er det jagede dyrs sjæl, som fyldte shamanen. Han er offerdyret, som må dø, så stammen kan overleve. Men hans offer tages ikke forgivet, det er en gave fra naturen.

Men det er ikke kun dyrene, som må dø for andre kan overleve – også kornet bliver ofret ved høsten. Dermed er han også høstguden, ånden i vegetationen, i det grønne og alt, der vokser i naturen. Men døden er ej endelig. Lige som frøet, der bliver lagt i jorden og genfødt det følgende forår, finder han også ro i den Store Moder, for at blive genfødt af hende.

Dette ses også i Gudens funktion som solgud. Ved Yule fødes han af Gudinden, og gennem vinteren og foråret vokser hans styrke. Ved Litha er hans kraft på sit højeste, og han har bragt megen frugtbarhed til Gudinden og naturen, men som efteråret begynder at nærme sig, mister han sin kraft. Ved Lugnasadh tager Gudens mørke side over, og solen mister sin styrke. Ved Samhain drager Guden til underverdenen, hvor han venter på at blive genfødt af Gudinden ved den følgende Yule. Dermed er han også herren over Lys og Mørke; nattens mørke, skyggernes mørke og mørket i de dybe skove og i underverdenen.

Den Hornede Gud som frugtbarhedsgud er at finde i mange andre mytologier. Osiris er et eksempel herpå, og lige som den Hornede Gud beskrevet her, var han både frugtbarhedens gud og underverdenens gud. Guden Pan med sine gedeklove og menneskelig overkrop var også en horned gud af skoven. Og den keltiske “Cernunnos” betyder helt enkelt “Den Hornede”.

Den Hornede Gud, er ikke “Djævelen” fra Kristendommen, selvom de kristne gjorde ham til dette. Hans vilde og frie aspekt, som findes i livskræfterne, menneskelig seksualitet og ekstasen, blev af de kristne anset som synd, og han blev derfor gjort til deres symbol på ondskab. Men jeg vil stærk understrege, at Guden IKKE er denne onde figur. Han er lige som Gudinden dobbeltsidet, og han har både lyse og mørke sider.

Lige som Gudinden, har Guden også mange ansigter og navne. Han er den vise Odin, underverdenens herre Hades – han er alle guderne, og alle guderne er en del af ham. De er hans mange ansigter og utallige aspekter. Men først og fremmest er han Jægeren og den Jagede; Skovens Herre og Underverdenens Gud.

Dette er beskrivelsen af Guden i hovedtræk. Men det at forstå, hvem han er, og hvad han står for, kommer helt af sig selv, som man læser mere og mere og selv søger ham. Der findes nogle tekster, som jeg føler giver et indblik i ham også, og selvom jeg ikke har kendskab til, hvor de oprindeligt kommer fra, vil jeg alligevel dele dem her.

Gudens Formaning

~ The Charge of the Dark God

~ The Charge of the Sun God

Share This: