Hvad er Wicca

Hvad er Wicca.?

Magi og heksekunst går langt tilbage. Troen på en jagtgud og en frugtbarhedsgudinde kan spores omkring 30.000 år tilbage i tiden, så når wicca taler om at være “den gamle tro”, er der altså noget om det. Alligevel er selve wicca ret ny, efter meget viden er gået tabt med tiden, da magi blev anset for ondt og forbudt. Desuden har wicca tilpasset sig nutiden og vores samfund i dag. I sidste ende tror jeg, at dette gør wicca stærk – at have oldgamle rødder, men alligevel følge med tiden.

I midten af det 20. århundrede satte en mand ved navn Gerald Gardner gang i det hele. Han introducerede nemlig ordet wicca som navnet på heksenes religion. Hele hans historie er fuld af modstridende fakta, men det er ikke noget, jeg vil gå nærmere ind på. Hovedsagen er, at Gardner mente, han havde fundet resterne af heksenes religion, som havde overlevet middelalderen og hekseafbrændingerne, og han gav sig til at skrive om wicca. Han fandt meget inspiration i ceremoniel magi og Frimureri, samt selvfølgelig hvad der fandtes af materiale om heksekunst dengang. Denne form for wicca har et hierarki med tre indvielser og en ypperstepræst og ypperstepræstinde. Desuden arbejdes der i covens.

Men med tiden var ikke alle enige i, at Gardners wicca var det “rigtige”, og der begyndte så småt at dukke andre traditioner op. I dag findes der mange forskellige traditioner, og jeg vil tro, at eklektisk wicca er den mest udbredte. Jeg vil dog ikke rigtigt kalde dette en tradition, da begrebet dækker alle, som ikke følger en bestemt tradition, men tager lidt hist og her – både inden for wicca og fra diverse andre hedenske religioner. Jeg vil ikke komme så meget ind på disse mange traditioner, men er du interesseret i at læse mere, så kig under Anbefalede bøger og Links.

I forbindelse med wiccas baggrund vil jeg også gerne ind på ordet ‘wicca’ og hvor det stammer fra, da jeg finder dette meget interessant. Ordet ‘wicca’ er simpelt nok det oldengelske ord for en mandelig heks. Ordets feminine udgave er ‘wicce’. Ordet er i familie med det oldengelske ‘wita’ (vis mand/kvinde) og ‘witan’ (at vide). Andre mener, det også er i familie med det indoeuropæiske ord ‘wei’, som betyder ‘at binde’ eller ‘at bøje’. Det sidste er dog mere spekulationer end egentlig fakta.

Share This: