Redskaberne

Redskaberne

Redskaberne er først og fremmest hjælpemidler. Magi kan som sådan godt udføres uden dem, men de kan være en god hjælp – både til at dirigere magien i den rigtige retning, samt til at skærpe vores koncentration. Redskaberne er meget forbundet med symbolik – hvert redskab symbolisere noget specielt, og bruges på en speciel måde.
Om en heks ønsker at bruge redskaber eller ej er et personligt valg, som også kan variere fra ritual til ritual. Det gælder om at finde det, som føles rigtigt i forhold til ens person. I dag kan man til høje priser gå ud og købe en masse flotte redskaber, men man skal huske, at mange af tingene let kan findes billigt eller laves selv. Hvad man ønsker, er helt op til en selv.
De typiske redskaber inden for Wicca er Athamen, Bollinen, Bægeret, Pentagrammet og Staven. Men der findes også andre, nogle erstatter de ovenstående, medens andre supplere. Jeg har valgt at medtage disse.

18athameAthamen er en kniv med et tosidet blad. Traditionelt havde den et sort skaft til at absorbere og lede magien. Efter som den ikke bruges til at skære med, er den ofte sløv. Den bruges som pegeredskab til at dirigere magisk energi, så som at trække cirklens kant. Det er et maskulint symbol, der symboliserer elementet ild.
Desværre er en kniv med et tosidet blad ikke altid det letteste at få fat i, selvom der findes blankvåben, som vil være alletiders. Disse kræver som bekendt blankvåbenstilladelse og koster ofte en del. Man kan bruge en hvilken som helst kniv, så længe den bliver behandlet som et magisk redskab. Har man ingen kniv, kan pege- og langefinger bruges, så man peger med dem. Denne form for Athame er lovlig overalt, og selvom det kan tage lidt træning, fungerer den fint. Der findes også flere brevåbnere, som kan bruges som athame og enhver kan have sådan en.

dolk-med-skede.w200.h200Bolinen er den hvidskaftede kniv, som i modsætning til Athamen bruges mere praktisk. Det er med denne kniv man skærer urter og grene af til brug i ritualer eller magi, lige som den også bruges til at indgravere symboler og navne i lys og lignende. Den symboliserer elementet jord.

 

 

Bægeret bruges praktisk til at have vin eller anden drik i, som bruges under ritualer. Rent symbolsk repræsenterer den kvinden, det feminine og elementet vand. Det er åbent, modtagende og passivt. Bægerets udformning kan variere meget – alt efter hvad der synes rigtigt for den enkelte, og hvad der kan fremskaffes.

 

 

Gryden er et af de symboler, som er tæt knyttet til hekse. Den gamle heks, som står over sin sorte gryde og rører i sin trylledrik. Men det billede må nok forblive i børnebøgerne. Gryden repræsenterer fødslens gave, død og genfødelse, samt liv, frugtbarhed, kundskab og inspiration. Igen er det kvindelige aspekt repræsenteret, og dermed også elementet Vand. Til forskel for bægeret kan gryden også symbolisere ild. Den er tilknyttet Gudinden Cerridwen, hvis gryde var den hellige gral, som gav nyt liv.
Min erfaring er, at gryder er nemme at fremskaffe. Jeg synes i hvert fald altid at støde på nogle, når jeg leder efter ting i diverse genbrugsbutikker, så længe man ikke kræver en af støbejern.

Klokker/bjælder bruges til at markere begyndelsen og slutningen på et ritual, samt jage ondskab bort. De symboliserer indvielse og elementernes bevægelse. Klokkens svingninger repræsenterer yderpunkterne af godt og ondt, død og udødelighed. Brugen af klokker varierer meget. Personligt forbinder jeg lyden af klokker med elementet luft samt ånder.

 

Kosten er nok det redskab, som man forbinder mest med hekse. Og hekse bruger da også koste, men ikke til at flyve på, som børneeventyrerne fortæller. Kosten bruges til rengøring – både fysisk af det sted, man vil udføre magi, men også på en rensende måde. Så medens man fejer skidtet væk, fjerner man også negativ energi.

Pentagrammet er til gengæld nok et af de mest brugte symboler inden for wicca. Det er et jord-symbol, som symboliserer menneskets krop med udstrakte arme; den komplette person. De fem spidser repræsenterer henholdsvis ånd, vand, ild, jord og luft (begyndende med den øverste og med uret rundt), samt ånds herredømme over elementerne. Pentagrammets cirkel symboliserer uendelighed og fuldendthed. Det bruges til renselse og til “grounding”.
Der kan købes mange flotte pentagrammer – glasplader, due osv. Men det er en af de ting, som let kan laves selv, og det kan derfor blive meget personligt.

P1000455Røgelse er et symbol på elementet luft, men kan også bruges til at repræsentere ild. Røgelse skærper også sanserne og hjælper med at opnå ro.

 

 

 

PLAStatuer eller andre symboler af Gudinden og Guden bruges gerne på alteret. Det kan være alt fra diverse statuer til små symboler, som har betydning for det. Statuernes funktion er at skabe en personlig tilknytning til Gudinden og Guden.

 

 

 

b3401-img_9253Staven ligner på mange måder Athamen. Den bruges også til at dirigere energi og er ligeledes maskulin. Den repræsenterer elementet luft, og vigtigt at huske er det, at staven fungerer gennem invitation – ikke kommando. Den bruges til at hidkalde og kanalisere.
Staven er ganske simpelt en pind, som selvfølgeligt kan være udsmykket med symboler, krystaller, farvede bånd – hvad end der lige synes at gøre den helt rigtig.

 

byzantinsk-dolkSværdet er såmænd en større udgave af Athamen. Det har de samme egenskaber og samme rituelle brug. Ofte vil det være upraktisk stort, samt dyrere og sværere at fremskaffe.

Inden man tager sine redskaber i brug, er det vigtigt at rense dem, sådan at de ikke er påvirket af anden energi, de har samlet op på sin vej til dig. En simpel måde at rense dem på kan være at føre dem gennem rindende vand. Dette kan endda gøres derhjemme. Selvfølgelig er en lille kilde eller flod eller havet alletiders, men har man ikke adgang til dette, er der andre muligheder. Man kan også begrave redskaberne i jorden og lade dem ligge der et til to døgn. (husk at rengøre dem bagefter – især bægeret, som der drikkes af!). Krystaller kan også bruges til at rense redskaberne, eller man kan lave et helt lille ritual og bruge elementerne til renselse. Der er mange muligheder.

Share This: